torstai 18. helmikuuta 2021


Tärkein kiinalainen juhla, kiinalainen uusivuosi, on vietetty. Maailmaa mullistanut rotan vuosi on loppunut ja härän vuosi alkanut. seuraava vuosi on tiikerin vuosi eli minun vuoteni.

Tällä kerralla pääsette kurkkaamaan kiinalaisten tärkeimpään juhlaan, uudenvuodenjuhlaan. 


Härän vuosi

Kiinalainen horoskooppi perustuu 12 eläinmerkkiin, ja jokaisella vuodella on oma horoskooppieläimensä. Eläimen ominaisuuksien uskotaan heijastuvan vuoden tapahtumiin ja sen aikana syntyneiden ihmisten luonteeseen. Eläinmerkki määräytyy kiinalaisen kuukalenterin mukaan. Merkkien lisäksi eri vuosilla on myös omat elementtinsä. 

Härän vuodet ovat 1925 (puu), 1937 (tuli), 1949 (maa), 1961 (metalli), 1973 (vesi), 1985 (puu), 1997 (tuli), 2009 (maa), 2021 (vesi) ja oikeammin sanottuna uudesta vuodesta uuteen vuoteen, joten alkuvuonna syntyneiden härkyys voi olla myös rottuutta tai tiikeriyttä.  

Härän vuonna syntyneisiin liitetään kärsivällisyys, vähäpuheisuus, loogisuus ja luottamuksen herättäminen muissa sekä omalaatuisuus, jääräpäisyys, kiihkoilevuus ja herkkä suuttuminen. He ovat tuliluontoisia, ja vaikka he puhuvat vähän, he ovat kaunopuheisia. 

Härkä-ihmiset pitävät yksinäisyydestä, mutta ovat toisaalta riippuvaisia toisista ihmisistä. He ovat eloisia ja valppaita, ja heidän kanssaan on yleensä helppo tulla toimeen, mutta heihin liitetään myös itsepäisyys ja epäonnistumisen ja vastustuksen vihaaminen. Härät tulevat parhaiten toimeen käärmeiden, kukkojen ja rottien kanssa. 


Uudenvuodenjuhlan taustaa 

Kiinalaisen uudenvuoden merkitys ja ajankohta ovat vaihdelleet. Se on ollut sadonkorjuun juhla, jolloin kokoonnuttiin kiittämään ja palvomaan jumalia ja esi-isiä. Se on ollut kevään alkamisen juhla tai kevään juhla.


Koristeiden pohjana on usein
puu tai pensas

Nykyisin juhlan ajankohta määrittyy kuukalenterin mukaan talviseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivälle. Päivämäärä on meidän gregoriaanisessa kalenterissamme tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välillä. 

Perinteisiin uudenvuoden rituaaleihin kuuluvat esi-isien palvonta, vanhan karkottaminen uuden tieltä sekä hyvän onnen ja runsaan sadon toivottaminen tervetulleeksi.

 

Juhlintaa 

Ennen juhlaa, kevään tervehtimisen päivinä, joka alkaa viimeisen kuukalenterikuukauden lopulla ja kestää kiinalaisen uudenvuoden aattoon saakka, tehdään suursiivous, ostetaan lahjoja, palvotaan esi-isiä, koristellaan ovia ja ikkunoita punaisilla paperikoristeilla sekä suojelushahmojen kuvilla.


Koristeiden pääasiallinen (vai ainoa?) väri
on punainen

Lähes jokaisessa rakennuksessa
on koristeita

 

Hotellin ulkokoristeita...


...ja sisäkoristeita

Mandariinipuut ovat hyvin yleisiä
uudenvuodenkoristeita

Liekö vainajienmuistorakennelma?


Aattona perheet kokoontuvat yhteen suuren illallisen ääreen ja ampuvat ilotulitteita ja papatteja karkottaakseen demonit pois. 

Aaton jälkeen perheet vierailevat markkinoilla ja temppeleissä ja pistäytyvät ystävien ja sukulaisten luona onnea toivottamassa. Viidennentoista päivän lyhtyjuhlassa sytytetään punaisia lyhtyjä, räjäytellään raketteja ja tanssitaan ja katsellaan kulkueita.

 

Uudenvuodenmatkoja 

Uudenvuoden juhlintaan liittyy Kiinassa vahvasti matkustaminen. Usein kiinalaiset työntekijät käyttävät lomansa uudenvuoden aikaan ja matkustavat kotikaupunkeihinsa ja -kyliinsä. Uudenvuodenloma on monelle vuoden ainoa loma. Uusivuosi voi olla myös ainoa kerta vuodessa, jolloin perheet tapaavat toisiaan. 

Tänä vuonna korona on rajoittanut matkustamista, vaikka tilanne onkin täällä nyt hyvä.  Tammikuussa tartuntoja oli jonkin verran, joten rajoitukset ja torjuntatoimet otettiin nopeasti käyttöön. Helmikuussa tartuntatilanne palasi nykyiseen normaaliin. 

Matkustamista on pyritty rajoittamaan palkkioilla ja karanteenin uhalla. Osa yrityksistä tarjoaa palkkioita niille työntekijöille, jotka eivät matkusta. Matkustusta on kehotettu välttämään, mutta kielletty se on vain niiltä alueilta, joissa on ollut tartuntaryppäitä. 

Matkustaminen on kuitenkin normaalia vuotta vaativampaa. Päästäkseen matkustamaan tarvitsee negatiivisen koronatestin ja palatessaan joutuu 14 päivän kotitarkkailuun. Kuumeilevat joutuvat omakustanteisiin karenteenikeskuksiin. Myös palattua on käytävä koronatestissä muutamia kertoja. 

Loman pituus on yleensä viikko tai kaksi, joten matkustaminen on monille mahdotonta, eihän se riittäisi kotitarkkailuaikaan, joka toteutuu usein molemmissa päissä matkaa. Lisäksi koronatestimaksut lisäävät matkan kustannuksia.

 

Hiljaista juhlintaa kotikaupungissa 

Meidän uusivuotemme oli rauhallinen. Mieheni oli viikon lomalla, mutta emme matkustaneet koronarajoitusten takia mihinkään. Nautimme hiljaisesta kaupungista, hyvästä ruuasta ja rauhallisista kävelylenkeistä.


Ripustelijoille riittää töitä

Kotipihan koristeita


Uudenvuodenaatto ja –päivä olivat aavemaisen hiljaisia. Suurin osa kaupoista ja ravintoloista oli kiinni, tätä ei ole näkynyt sitten viime vuoden koronasulun. Ilotulitukset on Beihaissa kielletty, joten rakettien räiskintä oli maltillista.

Yhtä hiljaista kuin korona-aikaan
(Beihai on ollut koronavapaa alue jo pitkään)


 
Ansaitulla lomalla, normaalisti liikkeet ovat
joka päivä auki aamusta iltaan


Hiljaisuuden jälkeen kaupunki avautui jälleen, ja muutama päivä sitten kaikki vaikutti taas normaalilta. 

Katukuvassa näkyi juhlan aikana paljon tavallista enemmän perheitä kävelemässä. Kokoonpanoon kuului yleensä yksi lapsi, yksi keski-ikäinen tai vähän nuorempi pariskunta ja huomattavan iäkkään näköiset isovanhemmat. 

Täällä on tavallista, että lapsia saadaan kolmikymppisinä, jolloin omat vanhemmat saattavat olla jo kuusikymppisiä ja isovanhemmat yli 80-

Tuokohan härän vuosi helpotusta
rotan vuoden haasteisiin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti