lauantai 6. maaliskuuta 2021

Erilainen elämä Kiinassa osa 2, pukeutuminen

Kiinassa pukeutuminen on värikästä - kirjaimellisesti. Erityisesti punaista väriä käytetään paljon, mutta myös kultaista ja vihreää. Katukuva on merkittävästi värikkäämpi kuin Suomessa. Mustaa käytetään vähemmän kuin Suomessa. Mutta mitä muita erityisyyksiä pukeutumisesta löytyy?


Värejä ja väkeä

Pää on syytä suojata auringolta

 

Talvipukeutuminen 

Beihaissa sää on kylmimmillään joulukuusta helmikuuhun. Lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa astetta, mutta yleensä alimmat lämpötilat ovat kymmenen asteen paikkeilla. Tänä vuonna jo helmikuussa nautimme Suomen hyvän kesän lämpötiloista. Tänään lämintä on +24 astetta. 

Lokakuussa lämpötilan alkaessa laskea, katukuvaan ilmestyvät talvivaatteet. Osa ihmisistä pukeutuu meidän syysvaatteita vastaaviin asuihin, mutta moni vetää päälleen kevyttoppatakin tai toppatakin. Naisilla takeissa on usein karvareunus. 

Sandaalit vaihdetaan umpinaisiin kenkiin, ja jotkut pitävät jopa nilkkureita tai saappaita. Sortsit ovat yleensä kadonneet jo joitakin viikkoja aikaisemmin.

Talvipukeutuminen +15 asteessa tuntui aluksi oudolta, mutta jos suuren osan vuotta on +30-+40 astetta, on tuo +15 astetta jo vilpoinen. Luulen, että beihailaiset olisivat hämmentyneitä nähdessään Suomessa pakkasessa ulkona nukkuvia vauvoja. 

Ensimmäisenä talvena saatoimme kulkea sortseissamme ja t-paidoissamme sulassa sovussa toppavaatteiden seassa. Tämä talvi on ollut kylmempi, ja välillä hanskat ja pipot ovat olleet tarpeen. Asumme meren vieressä, ja tuuli puhaltaa mereltä usein kylmästi kuten kaikki meren lähellä asuvat tai aikaansa viettävät tietävät. 

Meidän talvemme on erilainen kuin Suomessa, mutta samalla tavalla se poikkeaa talvesta esimerkiksi Shanghaissa ja Pekingissä. 

 

Auringolta suojaava pukeutuminen 

Kiinassa ei näy auringonpalvojia. Erityisesti naiset eivät halua ruskettua vaan suojaavat itsensä auringolta kaikin keinoin. Kesällä hihat ja lahkeet ovat pitkiä. Lisäksi aurinkovarjoja näkyy paitsi kävelijöillä myös mopoilijoilla. 


Hihat vedetään mahdollisimman alas

Rannalla uimapuvut ovat peittäviä, eikä bikineitä näy lainkaan. Aikaa vietetään suurten varjojen alla, ja vain lapset puuhastelevat vedessä tai hiekalla. 


Varjon alla voi tehdä sitä mitä muuallakin
- töpöttää puhelinta

Syynä peittävään pukeutumiseen lienee vanha perinne. Ruskettuminen on merkki ulkotyöläisyydestä ja ruumiillisesta työstä. Kaupungissa asuva ei halua ruskettua ja siten näyttää raskasta, huonopalkkaista ja ei-arvostettua työtä tekevältä. 


Säältä suojaava perinteinen hattu





Ollessamme helmiostoksilla saimme kaupantekijäisiksi purkin voidetta, joka osoittautui ihoa vaalentavaksi voiteeksi. Vaaleutta korostetaan myös pukeutumisella. Hameiden kanssa käytetään usein hyvin vaaleita tai jopa valkoisia sukkahousuja. Suomessa valkoisia sukkahousuja näkee lähinnä lapsilla. 

 

Olen tarvinnut aurinkovarjoa kerran


Lenkkeilypukeutuminen 

Kiinassa lenkkeilijät jakaantuvat kahteen porukkaan. 

Toisiin voi törmätä aamulla rannalla. He ovat pukeutuneet sortseihin tai verryttelyhousuihin, t-paitoihin ja lenkkareihin. He juoksevat tai kävelevät reippaasti ja kuuntelevat usein musiikkia tai jotain muuta kuulokkeista. 

Toisiin voi törmätä missä vaan. He ovat pukeutuneet tavallisiin vaatteisiin, esimerkiksi hameeseen ja jakkuun tai paitaan ja suoriin housuihin. He kävelevät reippaasti tai vähemmän reippaasti ja kuuntelevat usein musiikkia tai jotain muuta ilman kuulokkeita. 

Varsinkin kotipihassa näkee usein näitä jälkimmäisiä lenkkeilijöitä. 

 

Naisellinen pukeutuminen 

Naiset pukeutuvat keskimäärin naisellisemmin kuin Suomessa. Voisi väittää, että se on helpompaa, kun ei ole puolta vuotta lunta, mutta ei se taida olla todellinen syy. 

Minun pukeutumiseni ei ole suuresti täällä muuttunut, ainoastaan värejä käytän enemmän, vaikka täällä on minullekin lämmin eikä tarvitse kolata lunta eikä tarpoa loskassa. Toki suuri osa naisista pukeutuu täälläkin enemmän mukavasti kuin tyylikkäästi.

Naisellinen pukeutuminen ei täällä tarkoita paljastavuutta. Hameet ovat yleensä vähintään polvipituisia ja paitojen ja mekkojen kaula-aukot ovat peittäviä. Talvisin saattaa joku pukeutua sukkahousuihin ja lyhyisiin sortseihin, mutta se on poikkeuksellista. 

Naisellisuus tulee hameista ja mekoista, kapeista vyötäröistä, vöistä ja väreistä ja kengistä. Pitkiä hiuksia näkee täällä kaikenikäisillä paljon enemmän kuin Suomessa. Suurimmalla osalla naisista on pitkät tai hyvin pitkät hiukset. 

 


Kauniita pukuja näkee usein


Korkokenkäpukeutuminen 

Korkokenkiä täällä näkee paljon. Niitä yhdistetään hameisiin ja mekkoihin, mutta myös yllättävämpiä yhdistelmiä löytyy. 

Olen istuskellut lukuisia tunteja paikallisessa sairaalassa ja mitäpä muuta siellä tekisi kuin katselisi ihmisiä. Korkokenkänaisilla saattaa olla hameen sijaan housut. Housut voivat olla farkut tai suorat housut mutta myös urheiluhousut tai verkkarit. 

Olen miettinyt, pitääkö osa korkokenkiä yltääkseen paremmin maahan mopoillessa, sillä naiset ovat täällä lyhempiä kuin Suomessa, mutta vastausta en ole saanut. 

 

Yhdistävä pukeutuminen 

Kaiken voi yhdistää kaikkeen. Korkokengät voi yhdistää verkkareihin. Suorat housut sopivat t-paitaan ja kauluspaita verkkarihousuihin. Sandaaleja voi pitää minkä asun kanssa tahansa. Koska miksei. 

Kaikki sopii kaiken ikäisille. Velouria voivat pitää pienet lapset, nuoret tytöt, aikuiset naiset ja vanhukset. Miehillä sitä näkee vähemmän. Nallepaitoja ja kukkakuoseja tai muita vastaavia näkee kaiken ikäisillä naisilla. 

 

Pari erikoisuutta 

Oletteko kuulleet puhuttavan Pekingin bikineistä? Tai miesbikineistä? Pekingin bikineillä tarkoitetaan sitä, kun miehet rullaavat paitansa kainaloon saakka. He siis kulkevat maha paljaana kaduilla ja pihoilla. Kaikenlaiset mahat. Kaikenikäiset mahat. 

Olen kuullut, että Pekingin bikinit on nykyisin kielletty Pekingissä, mutta Beihaissa tällaisia kieltoja ei ole tai ei noudateta. Miestäni olen ehdottomasti kieltänyt pukeutumasta tämän muodin mukaisesti. 

Toinen erikoisuus on yöpuvun julkinen käyttö. Yöpukuja näkee paitsi omassa pihassa myös yleisillä katuosuuksilla. Ne lisääntyvät iltaa kohden, mutta tänään päivälenkillä tuli vastaan nainen yöpuvussa. 

Yöpukuja julkisessa käytössä käyttävät yleensä vain aikuiset. Tyyliltään ne ovat aina kaksiosaisia ja pitkähihaisia ja –lahkeisia. Yöpuvun päiväkäyttöikä on parikymppisestä ylöspäin. Minusta on juuri ja juuri viemään roskat yöpuvussa.


Jotain samaa, hääpuvut 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti