tiistai 4. helmikuuta 2020

Ajatukset Kiinassa ja koronassa

Tulimme Suomeen kaksi viikkoa sitten. Koronavirus oli saanut ensimmäiset kansainväliset uutisointinsa, mutta arkeen se ei vielä vaikuttanut. Lähtiessämme elämä Beihaissa oli tavanomaista.


Tämän kahden viikon aikana Kiina on ollut jatkuvasti uutisissa. Uusia koronatapauksia on tullut esille joka päivä, ja kuolleiden määrä lisääntyy.


Epävarmuutta paluusta


Emme tienneet vielä aamulla, pääsemmekö takaisin Kiinaan. Lentoyhtiöt eri puolilla maailmaa ovat peruneet viruksen takia lentojaan, mutta meidän ensi sunnuntain lentomme Helsingistä Hongkongiin on ollut yhä voimassa. Lentomme Hongkongista Zhanjiangiin eli Manner-Kiinaan peruttiin joitakin päiviä sitten. 

Täällä Suomessa ajatukseni ovat karanneet usein Kiinaan. Kiinasta on ehtinyt tulla toinen kotimaani, ja siellä on monia tuttavia, joita ajattelen. Minä voin valita, menenkö sinne takaisin, mutta kiinalaiset tuttavani eivät voi. 

Tiedän, että Kiina taistelee virusta vastaan kaikin keinoin. Kiinalainen uusivuosi on vuoden merkityksellisin juhla kiinalaisille. Kaupunkien juhlallisuuksia peruttiin ja ihmisiä kehotettiin pysymään kotona. Jopa kokonaisia kaupunkeja on suljettu. Juna- ja lentomatkoja on peruttu, ja lentokentillä on seurattu matkustajien lämpötiloja. Virus itää jopa kaksi viikkoa, joten kaikkia sairastuneita tämä ei tietenkään ole saavuttanut. 

Myös kotikaupungissani Beihaissa taistellaan viruksen leviämistä vastaan. Koulut ovat yhä kiinni uudenvuodenloman jälkeen ja pysyvät suljettuina toistaiseksi. Ravintoloita, liikkeitä ja katuja on suljettu. Vartijat vartioivat näitä suljettuja katuja ja estävät ihmisiä liikkumasta kielletyillä alueilla. Ihmisiä kehotetaan välttämään ulkona liikkumista ja käyttämään maskeja silloin, kun liikkuminen on välttämätöntä. 


Takaisin Kiinaan


Saimme juuri tietää, että korvaava lento on järjestynyt eli sunnuntaina meidän on tarkoitus aloittaa pitkä matka takaisin kotiin. Minulla on kaksi päivää aikaa valmistautua, kun vain tietäisi miten.

Ajatukseni ovat ristiriitaiset. Toisaalta uutisointi herättää huolta. Toisaalta yhteinen taistelu on käynnissä. Ajatukseni ovat Kiinassa. Punainen matkalaukku pitää jälleen pakata.


Saapa nähdä, millainen matkasi nyt on







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti