torstai 25. helmikuuta 2021

Erilainen elämä Kiinassa osa 1, kylmää vai lämmintä?

 

Olin ajatellut kirjoittaa tekstin Suomen ja Kiinan eroista. Mieleeni tuli heti kymmenkunta aihetta tekstiin. Palaan muihin aiheisiin myöhemmin, mutta nyt puhun enimmäkseen vedestä. Kuvat liittyvät aiheeseen vain siten, että niissä on vettä.


Kylmää vai lämmintä? 

Kiinassa ravintoloissa pöytään tuodaan usein aluksi lasillinen lämmintä tai jopa kuumaa vettä. Lasissa saattaa olla sitruunan pala, mutta usein tarjolla on pelkkää vettä. 

Kiinalaiset välttävät kylmiä juomia erityisesti ruokailun yhteydessä. Lounaalla he eivät useinkaan juo mitään tai korkeintaan pieniä määriä teetä. Lasit tai kupit lounas- ja illallispaikoissa ovat pieniä, noin desilitran vetoisia. 

Syy lämpimän veden juomiselle ja juomattomuudelle on selvinnyt vähitellen. Kylmä juoma hidastaa kiinalaisten mielestä ruuansulatusta, ja ruuan yhteydessä nautittu juoma ylipäätään laimentaa sylkeä ja vatsahappoja. Kiinalaiset luultavasti ihmettelisivät suuresti sitä, että Suomessa juodaan kylmiä juomia myös talvella. 

Kylmää ruokaa ei syödä tai suositella syötäväksi varsinkaan aamupäivisin. Kiinassa aamiaiseksi syödään nuudeleita, lämpimiä kasviksia ja joskus hieman lihaa sekä keittoa. 

 

Muutoksia juomatavoissa 


Vuosi sitten meren rannalla kaikki olo vasta alussa

Miten minä 1,5 vuotta Kiinassa asuneena sitten teen? Aluksi ihmettelin kuuman veden tarjoamista ja jätin sen usein juomatta. Nyt juon sen mielelläni joka paikassa, jossa sitä tarjotaan. 

Kotona juon vain lämmintä vettä. Juon sitä muutamia litroja päivässä. Hanavettä ei voi juoda ja vesilaite lämmittää veden nopeasti, joten se on helppoa. 

Juon lisäksi vihreää teetä muutaman ison kupillisen päivässä. Käytän teelehdet kahteen kertaan, niitä voisi käyttää kolmekin kertaa, mutta kaksi on riittävästi. 

Kahvia juon vain kerran päivässä kupillisen. Jouduin vähentämään sitä alkuvuodesta mahavaivojen takia, ja vähennys on toiminut hyvin. 

En juo aterioilla mitään. Ainoa poikkeus on, jos tilaamme tai teemme pitsaa. Tällöin colaa on pakko saada. 


Muutoksia ruokatavoissa

Aamuisin syön kaurapuuroa. Täällä ei ole rahkaa, joka oli vakioaamiaiseni Suomessa, joten puuro on helppo vaihtoehto. Nuudeleita ja lämpimiä kasviksia en syö aamulla.

Puikoilla syöminen sujuu hyvin. Meitä nauratti, kun meiltä kysyttiin ravintolassa tarvitsemmeko haarukkaa. Emme ole oppineet kieltä mutta syömään oppiminen oli helppoa. 


Kurkkaus kadulta


Aaveveneet


Näkymä merelle oli avoin...



...kunnes väliin kasvoi taloja


Yksi lempikuvistani

Punaisen sillan iltamaisema


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti